Wie zijn wij?
Cor en Adrie & Gijsbert en Aartje van der Bas.

Wij proberen ons bedrijf met elkaar zo goed mogelijk draaiende te houden waar wij erg trots op zijn.
Het bedrijf telt 95 hectare, dat zijn bijna 170 voetbalvelden!

We hebben 170 melkkoeien, en 110 dieren jongvee.

 

Fokkerij. Wij gebruiken o.a.
-End Story
-Dempsey
-Gold-Crow

 

We gaan een paar keer per jaar naar de veekeuring met onze eigen koeien. Zoals: Jongveedag Lekkerkerk, Fokveedag Woerden, Koexspo, Wintershow Noorde Loos

 

Kalfjes

De kalveren die geboren worden gaan direct in een iglo.
Is dat niet zielig?
Nee, want baby's worden toch ook als ze geboren worden in een wieg of box gedaan?
De eerste 2 dagen krijgen ze 2 maaldaags 2 liter biest.
dit is melk dat de moeder de eerste dagen na de geboorte van het kalf produceert, het bevat extra bouwstoffen en vitamines, ten gunste van het kalf. Daarna krijgen ze via de kalverdrik automaat gemiddeld 6 liter melk verdeeld over 24 uur.
Kuisjes;vrouwtjes dus, worden gehouden, stieren; mannetjes, die worden na 3 weken verkocht aan iemand die wel stieren houdt.


Mijlpalen

Op het gebied van melkproductie zijn er twee mijlpalen, deze proberen wij ook te halen, omdat dit toch wat zegt over je manier van boeren:

  • Honderdduizend liter melk. Dit is normaal gesproken de eerste mijlpaal die gehaald wordt, vaak op een leeftijd tussen de 12 en 16 jaar. Doordat de doorsnee koe meer melk is gaan geven wordt deze mijlpaal tegenwoordig steeds vaker gehaald. Eerder werd er een feest gegeven als het werd gehaald, tegenwoordig krijgt men alleen nog maar een certificaat van het stamboek.

  • Tienduizend kilogram vet en eiwit. Deze mijlpaal is veel moeilijker te halen. Wanneer een koe in haar hele leven meer dan 10.000 kg vet en eiwit heeft gegeven, wordt die koe gehuldigd, vaak samengaand met een feestje. Deze koeien hebben dan ongeveer tussen de 125.000 en 150.000 liter melk gegeven